Bangladesh, hvor Ganges-floden munder ud – NYT foredrag - Cosmopolit
17205
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17205,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Bangladesh, hvor Ganges-floden munder ud – NYT foredrag

Bangladesh kiler sig ned som en flad grøn tragt mellem Indien og Burma i bunden af Den Bengalske Bugt. Landet gennemstrømmes af fire af de største floder i Asien og hundredvis mindre. Alle fragter de folk og varer rundt, og når det regner kraftigt under monsunen, går de over deres bredder og oversvømmer marker og landsbyer. De voldsomme mængder vand medfører, at store dele af befolkningen bliver nødt til at flytte i de perioder, hvor vandmasserne er mest voldsomme.

 

Bangladesh er bare tre gange større end Danmark, men har 165 millioner indbyggere, hvoraf hovedparten er muslimer. Befolkningstætheden er én af verdens største og svarer rundt regnet til, at hele den danske befolkning boede nord for Limfjorden.

 

Nationen er ung og blev dannet i 1971, da landet blev uafhængigt fra Pakistan, efter at have været en del af Indien mange år længere tilbage i historien. Vi kender Bangladesh for de 4500 tekstilfabrikker, der syer tøj til os i Vesten. Tekstilindistrien ekspanderede stærkt i løbet af 1980´erne, da det lave lønniveau tiltrak udenlandsk kapital. 40 % af kvinderne i Bangladesh arbejder indenfor denne sektor og tekstiler udgør 75 % af eksportværdien. Bangladesh overgås kun af Kina i den internationale handel med tekstiler. I 2013 blev der afsløret elendige forhold på fabrikkerne. Bygningen Rana Plaza styrtede sammen med 1130 dødsofre og dobbelt så mange sårede til følge, og landets tekstilindustri fik for alvor verdens bevågenhed. Forbedringer af løn og arbejdsforhold er sat i værk, men der er stadig stor plads til forbedring.

 

Bangladesh er frodig og grøn alle vegne. I det subtropiske klima gror ris, mangrove, bambus og tropiske frugter som papaya, guava og bananer om kap. I Sundarbans enorme deltaområde mod syd strejfer den bengalske tiger og i afsidesliggende bjerglandsbyer langs grænsen til Burma lever små etniske stammer uforstyrrede liv langt fra millionbyerne Dhaka og Chittagongs hæsblæsende trafikale kaos.

 

Undervejs i foredraget rejser vi rundt til lands og vands i det naturskønne og folkerige Bangladesh. Vi tager på tur gennem bangladeshernes historie og kultur og behandler deres nuværende udfordringer. Den globale klimakrise sætter allerede sine spor og varsler en usikker fremtid for en regnfuld nation, der ligger lavt ved havoverfladen i en verden hvor vandstanden stiger.

 

Foredrag og billeder er baseret på en rundrejse i Bangladesh i vinteren 2019-2020

Foredraget afholdes fra foråret 2020

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: Gå videre til booking

Læs om mine 12 andre foredrag på dette link