Samfundsansvar - Cosmopolit
30
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-30,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
Cosmopolit tager et samfundsansvar

På mine rejser og ophold i den tredje verden, møder jeg ofte mennesker med store udfordringer og svære levevilkår. De ønsker alle at give deres børn en bedre fremtid, så de kan bygge et stærkere samfund. Jeg har besøgt skoler, børnehjem og forskellige sociale projekter, talt med folk der lever på gaden, og  andre der pga. sygdom og handicap er håbløst fattige. Det er derfor naturligt at arbejde med samfundsansvar i Cosmopolit, og jeg har valgt at fokusere på skoleprojekter for børn i Indien.

 

Uddannelse er grundstenen for udvikling i et samfund. Uddannelse nedbryder den sociale arv blandt fattige og styrker børns muligheder for at få et arbejde og skabe et værdigt liv. At støtte et godt skoletilbud til både piger og drenge er derfor en af de bedste måder at hjælpe på.

 

I øjeblikket arbejder jeg sammen med skolen East Coast Nursary and Primary School i den lille by Tranquebar i staten Tamil Nadu i Sydindien. Skolens 90 elever er kasteløse piger og drenge i alderen 4 – 10 år, og skolen lever alene af donationer. Selvom Indien officielt har afskaffet kastesystemet, eksisterer det fortsat i fattige samfund på landet. Tranquebar er et af de steder. Her er de kasteløse samfundets nederste. De er daglejere uden rettigheder og for fattige til at betale for deres børns skolegang.

 

10 % af honoraret for mine foredrag går til udviklingsprojekter på skolen. Som min kunde eller gæst til et foredrag medvirker du derfor til at projekterne føres ud i livet.

 

Jeg har gentagne gange erfaret at hjælpen bedst gives personligt i samarbejde med lokale parter. Dette sikrer at pengene havner i de tiltænkte hænder. For at sikre optimal hjælp prioriterer jeg lokal arbejdskraft og lokale materialer og produkter. Det skaber arbejde og indkomst i lokalsamfundet, og gør det mere bæredygtigt.

 

I 2015 valgte skolen at bygge toiletter, før havde de ingen. Flere af klasseværelserne fik desuden lagt fliser på gulvet, hvor der før var beton eller jord. I 2016 fik skolen et nyt tag. Det gamle af asbest blev revet ned, og et sundt byggeri sat i sving. Løbende bruges midlerne også til de 8 læreres løn og undervisningsmaterialer, og Cosmopolit sponserer desuden skolens årlige fødselsdagsfest, hvor også forældrene deltager og alle børn er på scenen med enten dans, oplæsning eller sang.
I 2018 og 2019 sætter vi fokus på empowerment og uddannelse af skolens administration, en hjælp til selvhjælp, der skal styrke dem i, at blive bedre til både at lede skolen og skaffe donationer fremadrettet.

 

Jeg ser mit arbejde med samfundsansvar som en del af en større global
udfordring. I september 2015 vedtog verdens regeringsledere i FN en ambitiøs dagsorden, der frem mod 2030 sigter mod en mere bæredygtig verden. Verdensmålene udgør 17 konkrete mål, som forpligter alle FN lande til blandt andet at afskaffe fattigdom og sult i verden, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, sikre bedre miljø og klima, samt skabe anstændige job og mere bæredygtig vækst.

 

Cosmopolits sociale arbejde i Indien er inspireret af  verdensmål 4: kvalitetsuddannelse.

 

Læs mere om mit foredrag her:  “Der skal så lidt til” som handler om arbejdet på skolen i Tranquebar