Foredrag om Tranquebar - Foredragsvirksomheden Cosmopolit - Camilla Kornerup
16470
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16470,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Tranquebar, det danske handelseventyr i Indien

I 2020 fejrede vi, at det er 400 år siden Christian d. IVs flåde grundlagde en handelsstation i den lille by Tranquebar i Sydindien. Handelsstationen eksisterede i 225 år.

 

Christian d. IV var en visionær og ambitiøs mand. Han ville have del i den eftertragtede handel med Østens krydderier. Både hollænderne og portugiserne tjente allerede godt på handelen og i 1618 sendte Christian d. IV fem skibe ledet af den kun 23-årige admiral Ove Gjedde ud på en længere rejse til Østen.

 

Kongen gav admiral Gjedde til opgave at grundlægge en handelsstation, som skulle danne centrum for krydderihandelen. Efter et forgæves forsøg i Sri Lanka lykkedes det Gjedde at få en handelsaftale i stand i Indien med Fyrsten af Thanjavur på Coromandelkysten. Fyrsten gav Gjedde lov til at etablere delegationens få overlevne i den lille forblæste by Tranquebar. Her lod Gjedde og hans mænd fæstningen Dansborg opføre så handelen kunne begynde.

 

Gjedde blev som den første af en lang række guvernører leder af Ostindisk Kompagni, som tog base i Tranquebar. Den danske delegation i byen voksende i takt med at handelen tog til, og i slutningen af 1700-tallet var mere end 200 mænd og kvinder udstationeret derude. Kristne missionærer rejste til Tranquebar og opførte en kirke side om side med de lokales hindutempler, hvilket gav anledning til en række kulturelle udfordringer danskere og indere imellem.

 

Det danske handelseventyr i Tranquebar sluttede i 1845 da vi solgte rettighederne til England. I dag eksisterer den gamle danske bydel stadig med byporten, kirker og en række danske boliger, deriblandt guvernørens imponerende nyrestaurerede hjem og det velbevarede Fort Dansborg som vogter ved kysten.

 

Under foredraget rejser vi i ord og billeder til Tranquebar. Jeg fortæller om handelen med krydderier og om det kulturmøde der opstod mellem danskere og indere på baggrund af Ove Gjeddes rejse og årene der fulgte. Vi skal også høre om dagligdagen i den lille by i dag, hvor geder og køer dovent trasker rundt i de stille gader under en brændende sol, mens Nationalmuseet, Foreningen Trankebar og indiske arkæologer arbejder med bevaring af bygninger og bystruktur.

 

Foredrag og billeder er baseret på en række ophold og arbejde i Tranquebar de seneste 10 år

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: gå videre til booking

Læs om mine 14 andre foredrag på dette link