Foredrag om Bhutan - Foredragsvirksomheden Cosmopolit - Camilla Kornerup
16466
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16466,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Bhutan, bruttonationallykke i Himalaya

Syd for Tibet i den østlige del af Himalayabjergene gemmer sig et lille buddhistisk kongedømme, som først for nylig har åbnet døren op for omverden. Bhutan er et sagnomspundet land, hvor befolkningen stadig går klædt i nationaldragter, dyrker bueskydning som nationalsport og holder en lang række religiøse festivaller. Under disse opfører maskeklædte dansere landets mytologiske fortællinger om tordendragen til lyden af trommer.

 

Som noget ganske særligt måler Bhutan sine 700.000 indbyggeres velstand ud fra lykke som målestok, og begrebet bruttonationallykke, er blevet synonymt med Bhutan. I 2008 indførte kongen mod sit folks vilje demokrati, som et led i en moderniseringsproces der skal give befolkningen medindflydelse på landets udvikling og samtidig forbinde Bhutan tættere med både nabolande og omverden generelt. Landet er således i en sprudlende udvikling, og udfordringen består nu i både at bevare en unik buddhistisk kultur med landbrug som primært erhverv, og samtidig føre Bhutan ind i det 21 århundrede.

 

Bhutaneserne værner meget om deres gamle kultur og rige natur. De er et spirituelt folk, hvilket de allestedsnærværende bedeflag og bedemøller vidner om, og i ældgamle klostre i bjergene, lever munkene et afsondret og fredfuldt liv i pagt med naturen.

 

Regeringen har et skarpt fokus på bæredygtighed og 60 % af landet er fredet til skov. Bhutan er et af verdens ti vigtigste områder for biodiversitet med 50 forskellige slags rhododendron, 600 orkidéarter og nationalblomsten, den blå valmue.

 

Dyrelivet er ligeledes rigt. I Himalayabjergene i landets nordlige del jager den sky sneleopard blå får og i højderne lever også den særprægede gedehjort, takiren og røde pandabjørne mens elefanter og tigre strejfer omkring i lavlandet mod syd.

 

 

Under foredraget rejser vi gennem Bhutan, til spændende billeder og historier om landets kultur og natur.

Foredrag og billeder er baseret på en rundrejse i 2015

Honorar: Gå videre til booking