Foredrag om Bhutan - Foredragsvirksomheden Cosmopolit - Camilla Kornerup
16466
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16466,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Bhutan, bruttonationallykke i Himalaya

Syd for Tibet i den østlige del af Himalayabjergene gemmer sig et lille buddhistisk kongedømme, som først for nylig har åbnet døren op for omverden. Bhutan er et sagnomspundet land, hvor befolkningen stadig går klædt i nationaldragter, dyrker bueskydning som nationalsport og holder en lang række religiøse festivaller. Under disse opfører maskeklædte dansere landets mytologiske fortællinger om tordendragen til lyden af trommer.

 

Som noget ganske særligt måler Bhutan sine 800.000 indbyggeres velstand ud fra lykke som målestok, og begrebet bruttonationallykke, er blevet synonymt med Bhutan. Den seneste nationale undesøgelse af bhutanernes lykke er fra 2022. I undersøgelsen spørges ind til 9 forskellige områder som er målbare tegn på lykke, og den konkluderer at 48.1 % af befolkningen er “dybt eller meget lykkelige”. Inden nye politiske og samfundsmæssige projekter iværksættes i Bhutan, holdes de altid op imod, om de vil bringe befolkningen mere lykke, er det ikke tilfældet,  skrottes de.

 

I 2008 indførte den gamle konge mod sit folks vilje demokrati, som et led i en moderniseringsproces der både skal give befolkningen medindflydelse på landets udvikling og binde Bhutan tættere sammen med omverden. Landet og kulturen er således under stor omvæltning, og udfordringen består nu i både at bevare en unik buddhistisk kultur og samtidig føre Bhutan ind i det 21 århundrede. Bhutaneserne ønsker en langsom omstilling til en mere moderne verden og værner benhårdt om deres gamle kultur og rige natur. De er et spirituelt folk, hvilket de allestedsnærværende bedeflag og bedemøller vidner om, og i ældgamle klostre i bjergene, lever munkene fortsat et afsondret og fredfuldt liv i pagt med naturen.

 

Bhutan regeres i dag af en ung konge som sammen med regeringen har lagt et skarpt fokus på bæredygtige reformer. Det er vigtigt for landet at bevare sin identitet og selvforståelse. Derfor ser man ingen Burger King eller McDonald´s men oplever en nation, der værner om sin nationalitet. Turisme begrænses og naturen beskyttes. Bhutan er et af verdens ti vigtigste områder for biodiversitet med 50 forskellige slags rhododendron, 600 orkidéarter og nationalblomsten, den blå valmue. 60 % af landet er fredet til skov. Dyrelivet er ligeledes rigt. I Himalayabjergene i landets nordlige del jager den sky sneleopard blå får og i højderne lever også den særprægede gedehjort, takiren og røde pandabjørne mens elefanter og tigre strejfer omkring i lavlandet mod syd.

 

Under foredraget rejser vi i et passende roligt bhutansk tempo rundt til landets forskellige egne og kroge til fortællinger om en lille særegen befolknings møde med den store verden. Vi hører om hvordan Bhutan er inspirationskilde for vestlige økologer, sundhedsguruer og bæredygtighedseksperter og kigger nærmere på om det i det hele taget kan lade sig gøre, at udvikle sig langsomt i en hurtig verden?.

 

Foredrag og billeder er baseret på en rundrejse i Bhutan i 2015, og opdateret i 2024.

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: gå videre til booking

Læs om mine 15 andre foredrag på dette link