Skotland efter Brexit - hvad nu? - Cosmopolit
17359
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17359,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Skotland efter Brexit – hvad nu?

Ved Brexit afstemningen i juni 2016 stemte et flertal af Storbritanniens borgere ja til at forlade EU – bare ikke i Skotland. 62 % af skotterne stemte imod Brexit, og for at fortsætte samarbejdet i EU med de øvrige lande om et forenet fremtidens Europa.

 

At Skotland stemte for at blive i EU, har rejst spørgsmålet om en ny afstemning om landets selvstændighed. Den skotske førsteminister Nicola Sturgion sagde efter Brexit afstemningen at det står “klart, at folk i Skotland ser deres fremtid som en del af Den Europæiske Union”. Skotlands regering erklærede det herefter for meget sandsynligt, at der skal afholdes endnu en folkeafstemning om uafhængighed af Storbritannien.

 

Det er ikke første gang i historien at englændere og skotter strides om politik, økonomi og nationalitet, og Brexit har for alvor pustet ild i de gamle gløder, der har ulmet i århundreder.

 

Skotlands fremtid er uvis og yderst interessant. Landet har siden 1707 formet en del af Storbritannien, er det mon snart slut? Og hvad vil et eventuelt selvstændigt Skotland være for en nation? Bliver den atter en del af EU? – og hvad vil det betyde, for forholdet til det øvrige Storbritannien, og til Europa? Spørgsmålene trænger sig på, som Brexit rulles ud.

 

Under foredraget rejser jeg de spørgsmål, der optager skotterne nu, og belyser de udfordringer Brexit bringer med sig i Skotland. Vi kigger også tilbage i historien for at kaste lys over årsagerne til de forskellige holdninger og syn på verden, som kendetegner England og Skotland.

 

Fortællingen om Skotland ledsages af billeder af landets beboere og betagende natur, hvor højlandets storslåede nationalparker gemmer på romantiske historier om de gamle klaner. Dybe søer og grønne dale leder ned til øde sandstrande og gamle havne hvorfra man kan sejle til afsides små samfund på Hebriderne, Orkney og Shetland.

 

Foredraget afholdes fra marts 2021.

 

Foredrag og billeder er baseret på mit liv og arbejde i Skotland, hvor jeg nu er bosat i Edinburgh. 

 

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: Gå videre til booking

Læs mere om mine 13 andre foredrag på dette link