Skotland med whiskysmagning - Cosmopolit
17359
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17359,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Skotland med whiskysmagning

Ved Brexit afstemningen i juni 2016 stemte et flertal af Storbritanniens borgere ja til at forlade EU – bare ikke i Skotland. 62 % af skotterne stemte imod Brexit, og for at fortsætte samarbejdet i EU med de øvrige lande om et forenet fremtidens Europa.

 

I maj 2021 gik skotterne atter til stemmerurnerne, denne gang for at vælge det Parlament, der skal styre dem igennem de næste fem år. Efter 14 år ved magten fejrede SNP, det skotske nationale parti, deres hidtil største valgsejr, og ledes af nuværende Førsteminister Humza Yousaf .

 

SNP er en brændende fortaler for Skotlands uafhængighed af Storbritannien og en genindtrædelse i EU. Englæderne har dog modsat sig skotternes ønske om en afstemning om skotsk selvstændighed, og den skotske befolkning er nu delt i to dele; de der ønsker selvstændighed, og de der ønsker at forblive en del af Storbritannien. Det er ikke første gang i historien at englændere og skotter strides om politik, økonomi og nationalitet, og Brexit har for alvor pustet ild i de gamle gløder, der har ulmet i århundreder.

 

Skotlands videre færd er yderst interessant. Landet har siden 1707 formet en del af Storbritannien, er det mon snart slut?  I foredraget rejser jeg de spørgsmål, der optager skotterne, går under huden på deres kultur og kigger også tilbage i historien for at kaste lys over årsagerne til de forskellige holdninger og syn på verden, som kendetegner England og Skotland.

 

Under foredraget byder jeg på et godt glas skotsk single malt whisky, som ledsages af en fortælling om whiskyens store betydning for skotternes kultur og historie.

 

Fortællingen om Skotland ledsages af billeder af landets beboere og betagende natur, hvor højlandets storslåede nationalparker gemmer på romantiske historier om de gamle klaner. Dybe søer og grønne dale leder ned til øde sandstrande og gamle havne hvorfra man kan sejle til afsides små samfund på Hebriderne, Orkney og Shetland.

 

Whiskysmagningen kan udelades, og foredraget fint holdes uden. Oplys venligst ved booking, om foredraget skal inkludere whisky eller ej.

 

Foredrag og billeder er baseret på mit liv og arbejde her i Skotland, hvor jeg har været bosat i Edinburgh siden 2020. 

 

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: Gå videre til booking

Læs mere om mine 15 andre foredrag på dette link

 

I Skotland holder jeg også højskolekurser for danskere, se mere på dette link