Andalusien, en kulturel vugge - Cosmopolit
18042
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18042,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Andalusien, en kulturel vugge

 

I middelalderen var Andalusien Europas vigtigste og mægtigste rige. Muslimske arabere og berbere invaderede Den Iberiske Halvø i år 711, og de næste 700 år satte de et uudsletteligt præg på hele Europas udvikling, og gjorde Andalusien til et verdenscentrum.

 

Arabiske kaliffer udviklede Córdoba til Europas toneangivende hovedstad. I lange perioder både respekterede og samarbejdede araberne med halvøens øvrige beboere, som var jøder og kristne. Ud af denne sameksistens spirede en guldalder. Folk fra hele Europa, Nærorienten og Østen kom rejsende til Andalusien, hvor de udvekslede, handlede og ikke mindst berigede hinanden intellektuelt, videnskabeligt og kunstnerisk. Meget af den kultur vi kalder for både spansk og europæisk i dag, har sine rødder i Andalusien. Videnskaber som lægevidenskab, filosofi, matematik, retorik og jura nåede et hidtil uset niveau. Derudover blomstrede udviklingen af sprog, poesi, musik, astrologi og navigation. En lang række arkitektoniske mesterværker som Alhambra i Granada og Mezquitaen i Córdoba blev opført og står endnu. Guldalderen bidrog til en revolutionerede udvikling i Europa. I slutningen af 1400-tallet krydsede Columbus Atlanterhavet og banede vejen for de store opdagelser i Amerika, der bragte enorme rigdomme til Andalusien og store dele af resten af Europa. Disse begivenheder blev netop mulige, pga. al den nye viden og kundskab, middelalderen i Andalusien havde fostret.

 

Under foredraget beretter jeg om hvordan sameksistensen mellem muslimer, kristne og jøder skabte en tidslomme bygget på religiøs tolerance og kulturel åbenhed, nysgerrighed og udveksling. Det var en tid, hvor mennesker af ganske forskellige kulturelle baggrunde, sammen nåede højder og vindinger, som tjener til inspiration i vores nutid, hvor konflikt og splittelse hersker mange steder.

 

Undervejs rejser vi rundt i Andalusien i billeder, både af de smukke gamle kulturbyer Sevilla, Granada og Córdoba men også til ukendte landsbyer og gennem flot natur ved kyst og bjerge, hvor andaluserne nu bygger videre på deres kulturarv i en moderne verden.

 

Foredrag og billeder er baseret på studier, arbejde og rejser i Andalusien siden 1990erne, senest i 2024

 

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: Gå videre til booking

Læs om mine 15 andre foredrag på dette link

 

I Andaluisen holder jeg også højskolekurser for danskere, se mere på dette link