Foredrag | Rwanda – Afrikas hjerte - Cosmopolit
670
post-template-default,single,single-post,postid-670,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Foredrag | Rwanda – Afrikas hjerte

Foredrag | Rwanda – Afrikas hjerte

‘Rwanda – Afrikas hjerte’

Rwanda er Afrikas reneste land, for hver fjerde lørdag er Umuganda, national rengøringsdag. På umaganda er butikker og restauranter lukkede og trafikken står stille. I stedet trækker alle arbejdsdygtige rwandanere inklusiv præsidenten i arbejdstøjet og deltager i oprydning af gader og stræder. Nogle klipper hæk og slår græs i parker og langs veje, mens andre renser vandløb og grøfter eller svinger malerkosten på skoler. Både på landet og i byerne stimler folk sammen om denne borgertjeneste, som er en ældgammel tradition, der med stor succes blev genindført i 1990erne.

Rengøringen har trukket flere spor ind i landets politik, og for 10 år siden indførte Rwanda, som det første land i Afrika, et totalt forbud mod plastikposer. Når man lander i lufthavnen, gennemgår tolden bagagen for plastik, og smider alt væk, inden man når at indføre det. Det er umuligt at opdrive en plastikpose i landet, og der er fængselsstraf for at smugle de forbudte poser ind fra nabolande.

Rwanda, som ligger lige i hjertet af Afrika lige under ækvator, er på størrelse med Jylland og putter sig mellem Uganda, Tanzania, Burundi og Den Demokratiske Republik Congo. Præsident Paul Kagame har regeret siden 2000, men spillede allerede en central rolle i 1994, hvor det frygtelige folkemord fandt sted. Kagame var tæt knyttet til den bevægelse, som fik sat en endelig stopper for det brutale og blodige opgør mellem hutuer og tutsier, som resulterede i drabet på op mod 800.000 mennesker, på bare 3 måneder.

Tilnavnet ”De 1000 Bakkers Land” referer til det grønne kuperede landskab og behagelige klima Rwanda nyder godt af. Tre nationalparker er hjem for en lang række dyr som de fascinerende bjerggorillaer, der ligesom chimpanser og colobus aber, lever i skovene, mens giraffer vandrer rundt mellem antiloper og næsehorn på savannen. På en rejse rundt i landet kommer man nemt rundt i hjørnerne, som også byder på floder, dybe søer, vulkaner og bjergskråninger hvor te- og kaffeplantager bugter sig og danner en vigtig brik i landets økonomi.

Siden 2008 har fokus på forbedret sundhed og uddannelse samt ligestilling, særligt hævet middelklassen og de rige i samfundet, mens halvdelen forsat lever under fattigdomsgrænsen. Samme år fik parlamentet som det første i verden et flertal af kvinder. Men, befolkningstallet stiger kraftigt, og folk lever tæt i det lille land, og må rydde skov og skråninger til fordel for landbrugsjord. I fremtiden kan der blive kamp om pladsen, hvilket er én af Rwandas udfordringer, som de mange unge rwandanere har til opgave at løse i fremtiden.

Under foredraget rejser vi rundt i Rwandas byer og landskaber til billeder og fortællinger om kultur, natur og livet i Afrikas hjerte.

Foredrag og billeder er baseret på en rundrejse i Rwanda i foråret 2018.

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: Gå videre til booking