Foredrag om Laos - Foredragsvirksomheden Cosmopolit - Camilla Kornerup
16468
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16468,ajax_fade,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Laos, rismarker og rolig puls

Tiden synes at gå langsommere i Laos end i de pulserende nabolande Vietnam og Kina. På en rejse rundt i landet falder pulsen automatisk, for laoterne har ikke travlt. Man siger at vietnameserne sår og høster ris 3 gange om året, mens laoterne kun gør det én gang. Laoterne sår nemlig risen, og så sætter de sig ned og lytter til den gro.

 

Laos ligger afsides midt i Sydøstasien uden adgang til hav. I stedet slanger en lang række floder, deriblandt Mekong, sig gennem et grønt og frodigt landskab hvor kalkstensklipper rejser sig brat fra smaragdgrønne rismarker. Laos opleves bedst i båd og på vandring i højlandets bakkede landskab. Her kommer man tæt på nogle af de mere end 50 etniske befolkningsgrupper, som er indvandret fra bl.a. Kina og Tibet. Flere af dem lever isoleret i små bjergsamfund, som f.eks. grupper af Hmong og Akha folkene. Hos dem kurerer shamanen sygdomme med skovens urter og skræmmer onde ånder væk, mens høvdingen sørger for at ældgamle ritualer for fødsel, bryllup og død udføres. Landsbyen er helligt territorium mens verden udenfor anses for farlig, beboerne går derfor gennem en healende åndeport, som sørger for de ikke bringer dårligdomme udefra med sig, når de kommer tilbage til landsbyen.

 

Laos har en spændende kultur og historie, hvilket den idylliske gamle kongeby Luang Prabang er et smukt visuelt eksempel på. De utallige buddhistiske klostre er bygget i teaktræ med dybt svungne tegltage, og dekoret med guld og malet i dybrøde farver, der matcher munkenes orange klæder. Velholdte gamle huse fra den franske kolonitid i denne del af Indokina er nu indrettet til smagfulde hoteller og førsteklasses gourmetrestauranter, der serverer specialiteter som vitaminrig flodtang og soltørret bøffelhud.

 

I nyere tid har særligt Vietnamkrigen og overgangen fra monarki til kommunisme sat sit præg på landets udvikling og hverdag. De færreste forbinder Laos med krigens værste rædsler, men endnu i dag træder de lokale på gamle udetonerede bomber der har gemt sig i landskabet siden 1970´erne. I dag er Laos en spændende kombination af et kommunistisk styret land med en broget befolkning der tilbeder alt fra Buddha til ånder og forfædre.

 

Danmark støttede Mekong-kommissionen med ½ milliard kroner fra 1992 til 2015 for at forhindre at Laos og de øvrige mekong-lande i at bygge dæmninger på floden til stor gene for millioner af menneske- og dyreliv. Desværre fejlede projektet, og der er blevet bygget dæmninger og flere er på vej, hvilket nu truer livsgrundlaget for fiskere og flodens økosystem.

 

Under foredraget rejser vi i laotisk ånd langsomt fra sted til sted til billeder af forskellige egne af landet mens jeg fortæller historier om laoternes liv, historie, kultur og hverdag.

 

Foredrag og billeder er baseret på en rundrejse i Laos i 2014 og den nuværende situation i landet

Varighed: 2 x 45 minutter

Honorar: gå videre til booking

Læs om mine øvrige foredrag på dette link